Duurzaam beton

Uit Duurzaam Beton
Ga naar: navigatie, zoeken

Beton speelt een belangrijke rol in een duurzame samenleving. Door zijn veelzijdigheid biedt het vele mogelijkheden voor duurzaam bouwen. Beton past perfect in de circulaire economie, heeft een extreem lange levensduur, is veilig en het draagt bij aan een comfortabel en energiezuinig gebruik. De grote vormvrijheid van beton biedt mogelijkheden om zowel standaard als meer bijzondere bouwwerken te maken en om materiaalarmer te bouwen. Beton is bovendien samengesteld uit natuurlijke grondstoffen (grind, zand, cement en water), die altijd op korte afstand én ruim voorradig zijn én gerecycled kunnen worden. Beton is circulair omdat het na recycling kan worden hergebruikt in nieuwe beton.

Deze vele mogelijkheden maken duurzaam bouwen met beton wel complex. Er is geen standaard oplossing voor het beste resultaat. Voor het maken van de juiste keuzes is het van groot belang om de expertise van de betonsector op tijd in te schakelen om zo duurzaam mogelijk te bouwen met beton.

Duurzaam bouwen met beton vraagt om een integrale en milieubewuste benadering. Hierbij hoort een open houding en veel communicatie van de betrokken bouwpartijen: overheid, opdrachtgever, gebruiker, architect, constructeur, aannemer, installateur en alle andere adviseurs.

Op deze WIKI worden overwegingen en handvatten gegeven waarmee u zich beter gewapend mengt in deze discussies en bewuste keuzes maakt voor uw specifieke project. Of het nu gaat om het bouwen voor nu én straks (circulaire economie, levensduur, veiligheid), het optimaal benutten van kwaliteiten (comfort, energie-, materiaalgebruik), een uitvoering op maat (transport, milieubewuste werkplanning, optimale betonmengsels), of een verantwoord grondstoffengebruik (CO2-footprint, recycling),

Duurzaambeton trending topics